ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΑΝΑΛΗΨΕΩΝ

Από τη Δευτέρα, 4 Ιουνίου, αυξάνεται στα 5.000 ευρώ το όριο αναλήψεων από τα ATMs. Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπέγραψε ήδη τη σχετική απόφαση, η οποία και οδεύει για δημοσίευση στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως.

Με την ίδια απόφαση, επέρχονται και άλλες αλλαγές στους περιορισμούς διακίνησης κεφαλαίων. Οι αλλαγές και το χρονοδιάγραμμα έχουν ως εξής:

Αυξάνεται το ποσό ανάληψης μετρητών από 2.300 ευρώ σε 5.000 ευρώ με ημερομηνία πρώτης εφαρμογής την 4η Ιουνίου. Συγκεκριμένα, επιτρέπεται η πραγματοποίηση ανάληψης μετρητών έως του ποσού των 5.000 ευρώ, ανά ημερολογιακό μήνα, ανά καταθέτη (Customer ID) ανά πιστωτικό ίδρυμα, από τα ιδρύματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Αυξάνεται το ποσό μεταφοράς ευρώ ή ξένου νομίσματος στο εξωτερικό από 2.300 ευρώ σε 3.000. Συγκεκριμένα, επιτρέπεται η μεταφορά χαρτονομισμάτων σε ευρώ ή/ και σε ξένο νόμισμα ανά φυσικό πρόσωπο και ανά ταξίδι στο εξωτερικό. Η συγκεκριμένη αλλαγή θα ισχύσει από τη δημοσίευση της απόφασης στο ΦΕΚ (μπορεί δηλαδή και από αύριο)
Διευκολύνεται περαιτέρω η μεταφορά κεφαλαίων προς το εξωτερικό από τα πιστωτικά ιδρύματα και τα ιδρύματα πληρωμών. Συγκεκριμένα, επιτρέπεται η αποδοχή και εκτέλεση εντολών μεταφοράς κεφαλαίων προς το εξωτερικό έως του ποσού των 4.000 ευρώ, ανά κωδικό πελάτη (Customer ID) και ανά ημερολογιακό δίμηνο, από 1 Ιουλίου 2018.
Διευκολύνονται οι συναλλαγές νομικών προσώπων ή επιτηδευματιών προς το εξωτερικό στο πλαίσιο των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων, μέσω της αύξησης του ποσού που μπορούν να στείλουν στο εξωτερικό, από 20.000 ευρώ σε 40.000 ευρώ, για κάθε συναλλαγή ανά πελάτη και ανά ημέρα . Οι ανωτέρω συναλλαγές θα διεκπεραιώνονται απευθείας από το δίκτυο των καταστημάτων των Πιστωτικών Ιδρυμάτων. Και αυτή η αλλαγή θα ισχύσει από τη δημοσίευση της απόφαση στος ΦΕΚ.
Η απόφαση αυτή, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, αποτελεί ένα ακόμη βήμα στο πλαίσιο του οδικού χάρτη για τη σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών στην ανάληψη μετρητών και στη μεταφορά κεφαλαίων, της 15ης Μαΐου 2017.

Σημειώνεται ότι οι ελληνικές αρχές, στοχεύουν στην πλήρη άρση των περιορισμών το συντομότερο δυνατόν, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη χρηματοπιστωτική και μακροοικονομική σταθερότητα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.